آشنایی با فواید خرما کبکاب
کبکاب یکی از بهترین و البته محبوبترین انواع خرما در دنیا است. بعضی از مردم، کبکاب را با عنوان خرمای پر شیره یا خرمای عسلی میشناسند و دلیل خوبی هم برای این نامگذاری دارند. این میوه به واقع جزو شیرینترین خرماها بوده و جزو لذیذترین میوههای گرمسیری به حساب میآید، در نتیجه کبکاب از جمله بهترین انواع خرمای صادراتی است.
خوشبختانه ایران مهد کشت خرمای کبکاب در جهان و یکی از بزرگترین تولیدکنندگان آن در دنیاست. همچنین از معدود کشورهای تولید کننده کبکاب مرغوب درجه یک به شمار میرود. این یعنی ما ایرانیها میتوانیم با قیمتی ارزان به بهترین خرمای جهان دسترسی داشته باشیم.
در کنار طعم لذیذ و شیره بسیار شیرین، فواید خرما کبکاب نیز از جمله عوامل محبوبیت آن هستند. خواص این نوع خرما به قدری زیاد است که نهتنها در هر نوع رژیم غذایی سالم جایگاه ویژهای دارد، بلکه برای بعضی افراد به سادگی جای قند و شکر را گرفته است. در ادامه بیشتر در خصوص این خرما صحبت میکنیم و فواید آن را خواهیم گفت. پس به اسکرول کردن این متن ادامه دهید.
خواص خرما کبکاب
خرمای کبکاب خواص زیادی داشته و همچنین بسیار مغذی است. همین ویژگی باعث شده تا یکی از پرفایده ترین خرماها در ماه مبارک رمضان باشد. با خوردن چند دانه کبکاب در روز میتوانید مطمئن باشید که گرسنگی به سراغ شما نمیآید.
کبکاب به عنوان یکی از بهترین انواع خرما، کالری و فیبر بالایی داشته و میتواند تا حد بسیار زیادی انرژی بدن را تأمین کند. از این رو ورزشکاران حرفهای همیشه قبل یا بعد از تمرین، اقدام به مصرف چند دانه از آن میکنند.
از جمله مواد معدنی موجود در خرما کبکاب میتوان به وجود مقدار زیادی منیزیم، آهن، کلسیم، آنتی اکسیدانهای طبیعی، فیبر، انواع ویتامینها و اسید فولیک اشاره کرد.
کمک به کاهش وزن، تقویت استخوانبندی، جلوگیری از کمخونی و بیماریهای قلبی، پیشگیری از سرطان، درمان مشکلات گوارشی، رفع آلرژی و حساسیتهای فصلی، بهبود علائم سرماخوردگی، انرژیزایی و تقویت قدرت بدنی، آرامشبخشی و کمک به دفع سنگ کلیه، تنها گوشهای از فواید این خرما برای مردان و زنان است.
ویژگیهای خرما کبکاب
خرماهای کبکاب زمانی که کاملاً میرسند به رنگ قهوهای تیره درمیآیند. البته در مراحلی که هنوز کاملا رشد نکردهاند زرد رنگ هستند. این نوع خرما دارای شکل بیضی بوده و پوست آن به گوشتش چسبیده است. تقریبا 18% از محتویات کبکاب را رطوبت تشکیل میدهد و به همین دلیل هم آن را در دسته خرماهای تر قرار میدهند. میانگین وزن هر دانه از این خرما حدود 11 گرم بوده و طول آن به 3.5 تا 4 سانتیمتر میرسد.
کبکاب دارای طعمی دلپذیر و شیرین است و از نظر اندازه در گروه خرماهای متوسط و بزرگ قرار میگیرد. بهترین روش نگهداری خرما کبکاب این است که آن را خارج از یخچال بگذارید، در این شرایط بین 12 تا 18 ماه سالم باقی میماند.
خرما کبکاب در کجا کشت می شود؟
تقریبا هر نقطهای که آب و هوای گرمسیری داشته باشد برای کشت خرما کبکاب مناسب است، در ایران بیشتر در مناطق جنوب کشور درخت نخل این خرما را میکارند. بسته به منطقهای که خرما در آن کشت شده، رطوبت و شیرینی کبکاب متفاوت خواهد شد.
استانهای خوزستان و فارس از جمله مراکز کاشت کبکاب به شمار میروند اما بیشترین سهم تولید این نوع خرما (تقریباً 80%) مربوط به استان بوشهر است. مرغوبترین انواع خرما کبکاب متعلق به شهرهای دشتستان، بهبهان، خشت، کازرون و جهرم میباشد.
در ایران حدود 30861 هکتار زمین زیر کشت نخلهای کبکاب هستند و این درختها سالانه بیش از 50 هزار تن خرما تولید میکنند. هر هکتار از این نخلستانها بیش از 4500 کیلوگرم خرما میدهد. درختهای نخل کبکاب از نظر بازدهی میوه در جایگاه سوم کشور قرار گرفتهاند و توانستهاند رتبه دوم ایران را از لحاظ سطح زیر کشت، به خود اختصاص دهند.
برداشت نوع کال یا خارک این خرما در اوایل دی ماه صورت میگیرد اما برای اینکه کبکاب به رشد کامل برسد تا اوایل شهریور ماه زمان میبرد. پس از چیدن میوهها، آنها را شسته و بستهبندی میکنند و سپس در بازارهای مختلف عرضه مینمایند.
ارزش غذایی خرما کبکاب
همه انواع خرما به واسطه مواد مغذی که در خود دارند، از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار هستند. با این وجود خرما کبکاب از جمله میوههایی است که بیشتر از دیگر خرماها دارای مواد معدنی، انواع ویتامین و قند طبیعی است.
تقریبا 70% این میوه را کربوهیدارت (اغلب شکر) تشکیل میدهد و این مسئله باعث شده تا خرما همیشه یکی از مغذیترین مواد خوراکی در دسترس بشر باشد. هر خرما (بسته به نوع آن) حاوی بین 15% تا 30% آب است.
در بیشتر انواع خرما، شکر موجود در میوه دارای فرم معکوس (به صورت گلوکز و فراکتوز) بوده و برای افرادی که نمیتوانند قند را در حالت ساکاروز تحمل کنند، مناسب است.
شکر موجود در خرما کبکاب به سرعت جذب بدن شده و برخلاف قندهای دیگر نیازی به هضم ندارد. گوشت خرما نیز از 60% تا 65% شکر، 2.5% فیبر، 2% پروتئین و کمتر از 2% مواد معدنی تشکیل شده است. خرما همچنین منبعی غنی از آهن، پتاسیم و کلسیم بوده و دارای مقدار بسیار محدودی از سدیم و چربی است. علاوه بر این، مقدار متوسطی از فسفر، مس، منیزیم، سیلیکون و سولفور هم در خرما پیدا میشود.
منیزیم زیاد میوه خرما میتواند برای بدن بسیار مفید باشد. هر 100 گرم خرما دارای 1 میلیگرم از این ماده معدنی بوده که برای افراد دارای رژیم کم سدیم بسیار مناسب است. هر 100 گرم از این میوه همچنین دارای 3 میلیگرم آهن است که برای تمامی رژیمهای غذایی بزرگسال ایدهآل محسوب میشود.
فیبر موجود در خرما نیز گرچه چندان مغذی نیست اما هضم و دفع آن بسیار راحت است. تحقیقات نشان داده که رژیمهای غذایی مبتنی بر فیبر زیاد، از رژیمهای کم فیبر بهتر و موثرتر هستند و خرما کبکاب میتواند در این زمینه کمک زیادی به شما بکند.
علاوه بر این، کبکاب یک منبع بسیار غنی از ویتامینها است که در هر یک کیلوگرم از این خرما 484 میلیگرم ویتامین A، 0.77 میلیگرم ویتامین B1 (تیامین)، 0.84 میلیگرم ویتامین B2 (ریبوفلاوین) و 18.9 میلیگرم ویتامین B7 (نیاسین) وجود دارد.
جدول ارزش غذایی خرما کبکاب به صورت زیر است:
ارزش غذایی (40 گرم خرما) | مقدار |
انرژی | 111.2 کالری |
چربی | 0.52 گرم |
کربوهیدارت | 26.2 گرم |
قند طبیعی | 25.52 گرم |
پروتئین | 0.44 گرم |
اسیدهای چرب اشباع | 0.33 گرم |
سدیم | 0.44 میلیگرم |
طبع خرما کبکاب
حکیمان طب سنتی بر این عقیدهاند که خرما کبکاب طبعی بسیار گرم داشته و مصرف آن برای افراد سرد مزاج بسیار مناسب است. باتوجه به طبع خرما، استفاده از این میوه برای تنظیم دمای بدن توصیه میشود اما باید از مصرف بیش از حد آن خودداری نمایید.
کلام آخر
خرما کبکاب یکی از لذیذترین، محبوب ترین و مرغوبترین انواع خرما در جهان به شمار میرود. گرچه تقریبا در هر شرایط گرمسیری میتوان این خرما را کشت نمود اما بهترین نوع آن متعلق به استان بوشهر کشور ایران است.
فواید خرما کبکاب بسیار زیاد بوده و این خرما خواص بیشماری برای زنان، کودکان و مردان دارد. این خرما پرشیره همچنین از ارزش غذایی بالایی برخوردار بوده و مصرف آن در رژیمهای غذایی گوناگون توصیه میشود. خوشبختانه به واسطه اینکه ایران یکی از اصلیترین تولیدکنندگان خرما کبکاب در دنیاست، شما میتوانید این خرمای خوش طعم، لذیذ و پرفایده را با قیمتی بسیار بهصرفه و مناسب در داخل کشور تهیه کنید. امیدواریم این مطلب در توصیف فواید خرما کبکاب برای شما مفید بوده باشد.