فواید خرما در ماه رمضان
زمان زیادی تا ماه رمضان باقی نمانده و همه خودشان را برای یک ماه عبادت، میهمانی و البته روزهداری آماده میکنند. روزه گرفتن مهمترین شاخصه ماه مبارک رمضان است. اگر شما هم در ماه رمضان روزه میگیرید حتماً باید مراقب تغذیه خود باشید. مصرف مواد غذایی سالم و مقوی در این ماه اهمیت زیادی دارد.
شما باید بتوانید انرژی خود را در طول روز حفظ کنید، در غیر این صورت به بدنتان آسیبهای جدی وارد میکنید. یکی بهترین مواد غذایی که مصرف آن در ماه رمضان بسیار توصیه میشود، خرما میباشد. پیش از اینکه به سراغ خرید خرما برویم بهتر است با خواص خرما نیز آشنا شویم؛ چرا که فواید خرما در ماه رمضان به قدری زیاد است که توصیه میکنیم این میوه شیرین هرگز از سفره افطار و سحری شما غایب نباشد به همین سبب ما در ادامه این مقاله مهمترین فواید خرما در ماه رمضان را بررسی خواهیم کرد.
مهمترین فواید خرما در ماه رمضان
ارزش غذایی خرما بسیار بالاست و خواص فوق العادهای برای بدن دارد. مهمترین فواید خرما در ماه رمضان عبارتند از:
- کنترل اشتها: خرما دارای کالری و پروتئین بالایی است، به همین دلیل مصرف آن مانع پرخوری در هنگام افطار یا سحری میشود.
- آمادهسازی معده: خرما میتواند آنزیمهای داخل معده را تنظیم کرده و بعد از یک روز استراحت کامل آن را آماده پذیرش مواد غذایی کند.
- تأمین انرژی بدن: خرما سرشار از قند و پروتئین گیاهی است که به خوبی با وجود این قند طبیعی در طول روز انرژی روزه داران را تأمین میکند.
- جلوگیری از یبوست: افرادی که در ماه رمضان روزه میگیرند به دلیل تغییر در عادات غذایی ممکن است دچار مشکلاتی همچون یبوست شوند اما فیبر زیادی که در خرما وجود دارد میتواند به سادگی جلوی بروز این مشکل را بگیرد.
- تنظیم کردن اسید معده: از آنجایی که میوه خرما حاوی مواد آنتی اکسیدان نیز میباشد قادر است در تنظیم اسید معده مؤثر باشد.
علاوه بر همه اینها، خرما مملو از ویتامینها و مواد معدنی مختلف است و میتواند تا چندین ساعت جلوی گرسنگی و تشنگی فرد روزهدار را بگیرد.
چرا افطار کردن با خرما در ماه رمضان مفید است؟
طبیعی است که به واسطه خاصیت انرژیزایی و سیر کنندگی خرما، مصرف آن در وعده سحری بسیار مفید باشد اما استفاده از آن در وعده افطاری چه فوایدی دارد؟ روایات و احادیث زیادی وجود دارند که استفاده از خرما در وعده افطاری را توصیه کردهاند. بر اساس این روایات خرما موجب جلوگیری از پرخوری و کنترل اشتها میشود. در کنار احادیث، تحقیقات نیز به خوبی ثابت کردهاند که خوردن خرما در هنگام افطار باعث تنظیم قند خون، ریکاوری عضلانی و بازیابی توان ذهنی میشود.
کارشناسان حوزه تغذیه تأکید دارند که بهتر است روزه خود را با صرف خرما باز کنید. خوردن 3 تا 5 عدد خرما در وعده افطاری برای بدن بسیار مفید است اما مصرف بیش از حد آن، به ویژه در کنار سایر شیرینیها، میتواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
متخصصین توصیه میکنند که در سفره افطاری حتماً به جای شیرینیهایی مانند زولبیا و بامیه که فاقد مواد مغذی هستند از مواد دارای قند طبیعی مانند خرما، کشمش و انواع میوه استفاده کنید.
چرا بهتر است افطار را با خرما شروع کنیم؟
خوردن خرما در ماه رمضان همیشه تأکید شده است. باز کردن روزه با خرما میتواند مزایای زیادی برای بدن داشته باشد. خرما به عنوان اولین مادهای که بعد از ساعتها گرسنگی وارد بدن میشود، میتواند ویتامینها و مواد غذایی مورد نیاز بدن را تأمین کرده و اسید معده را تنظیم نماید تا آماده هضم غذاهای بیشتر شود. همچنین افت قند خون ناشی از روزه را بلافاصله جبران میکند.
شروع افطاری با خرما باعث میشود که خستگی روزه به سرعت برطرف شده و شادابی و نشاط به بدن شما بازگردد. غنی بودن خرما از مواد معدنی و ویتامینهای مختلف باعث شده تا اثرگذاری مطلوبی در تقویت عصبهای شنوایی، درمان بیماریهای کبد و یرقان داشته باشد. همچنین از ترک خوردن لبها در اثر خشکی پوست و شکستن ناخنها نیز جلوگیری مینماید.
علاوه بر این، خرما میتواند باکتریهایی که در اثر یک روز غذا نخوردن در معده جمع شدهاند را از بین ببرد و هضم غذاهای افطاری را تضمین کند.
ارزش غذایی خرما
در هرم غذایی، خرما را در دسته میوهها جای میدهند. خرما یک میوه لذیذ و خوشطعم است که حاوی مقادیر زیادی قند طبیعی میباشد. قندهای ساده خرما به سرعت جذب خون میشوند و انرژی بدن را افزایش میدهند. این موضوع گرچه باعث شده مصرف خرما برای رفع گرسنگی بسیار مناسب باشد؛ اما باید بدانید که استفاده زیاد از حد آن میتواند منجر به چاقی یا تشدید علائم افراد مبتلا به دیابت گردد.
خرما حاوی مقداری گلوکز بوده و کالری آن نسبتا بالاست. به همین خاطر هم هست که مصرف آن در وعده سحری به شدت توصیه میشود. توجه داشته باشید که کالری و قند خرمای خشک از خرمای تازه بیشتر است.
این میوه شیرین همچنین مملو از ویتامینهای A، B1، B2 و C بوده که تا حد زیادی نیاز بدن به ویتامین را برطرف میکند. ویتامینهای گروه B فواید زیادی برای دستگاه عصبی بدن داشته و خاصیت آرامشبخش نیز دارند. ویتامین A موجود در خرما نیز موجب میگردد تا کلسیم آن بهتر جذب بدن شود.
اگر میخواهید ارزش غذایی این میوه حفظ شود توصیه میکنیم با بهترین روش نگهداری خرما آشنا شوید؛ چرا که اگر به درستی از خرما نگهداری نکنید پس از مدتی خواص خود را از دست میدهد.
خواص درمانی خرما
این میوه شگفتانگیز در کنار طعم لذیذ و فواید زیادی که برای بدن دارد، همچنین در درمان بسیاری از عارضهها نیز مؤثر است. مصرف خرما در ماه رمضان و دیگر ماههای سال میتواند بسیار سودمند باشد. مهمترین خواص درمانی خرما عبارتند از:
- درمان بیماریهای گوارشی: خرما اثرگذاری زیادی در کاهش التهابات گوارشی داشته و از زمانهای قدیم یکی از رایجترین داروها برای درمان زخم معده به شمار میرفته است. خیلی از افراد اعتقاد دارند که اثرگذاری خرما در درمان زخم معده از داروهای شیمیایی جدید بیشتر است.
- جلوگیری از کم خونی: خرما منبعی سرشار از آهن است و خوردن 3 تا 5 عدد از آن در روز میتواند نقش مهمی در پیشگیری یا درمان کم خونی داشته باشد. از این رو مصرف خرما به کودکان و مخصوصاً خانمهای باردار شدیداً توصیه میشود.
- پیشگیری از سرطان: خرما دارای مواد معدنی زیادی از جمله فیبر، منیزیم، آنتیاکسیدان و غیره است. از این رو به خوبی میتواند موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و احتمال بروز سرطانهای مختلف را کاهش دهد.
- درمان یبوست: فیبر زیادی که در خرما وجود دارد موجب میشود دستگاه گوارش سالم بماند و کمتر دچار یبوست گردد.
- کنترل قند خون: خرما سرشار از قندهای طبیعی ساده است که به راحتی جذب بدن شده و نهتنها ضرری ندارند بلکه موجب کنترل و تنظیم قند خون هم میشوند.
- بهبود عملکرد مغزی: قندهای ساده موجود در خرما علاوه بر تأمین انرژی بدن و تنظیم قند خون، موجب تقویت حافظه و تمرکز نیز میشوند. به همین خاطر است که مصرف خرما همیشه به افراد سالمند و نوجوانان توصیه میگردد.
- کمک به کاهش وزن: استفاده بیش از حد خرما میتواند منجر به چاقی شود اما اگر به اندازه کافی این میوه را مصرف کنید، اتفاقاً میتواند به کاهش وزن نیز کمک کند. خرما به خوبی قادر است بدن را سیر نگه دارد و مانع پرخوری شود.
- تقویت بینایی: ویتامین A موجود در خرما باعث میشود که نقش مهمی در تقویت قوای بینایی داشته باشد.
- تقویت استخوانها: پتاسیم، منیزیم، فسفر و کلسیم موجود در خرما، مواد لازم برای تقویت استخوانها را تأمین کرده و از بیماری پوکی استخوان نیز جلوگیری میکنند.
- حفظ سلامت قلب: خرما میتواند نقش مهمی در کاهش چربی و فشار خون داشته باشد. همچنین فیبر و پتاسیم زیادی که در آن وجود دارد موجب جلوگیری از سخت شدن رگهای قلب و پیشگیری از سکته میشود.
خواص مهم دارویی خرما
علاوه بر خواص درمانی، خرما به تنهایی یا در ترکیب با مواد دیگر همچون ترکیب خرما با ارده، خواص دارویی بسیار مفیدی نیز دارد. خرما از دیرباز به خاطر فواید زیادش یکی از اصلیترین ترکیبات در داروهای گیاهی بوده و هست. خواص هسته خرما به تنهایی برای درمان بسیاری از بیماریها کافی است. اگر مایلید از خواص درمانی این میوه بهشتی بیشترین استفاده را ببرید، توصیه میکنیم بهترین نوع خرما را خریداری کنید. مهمترین خاصیتهای دارویی خرما عبارتند از:
- چنانچه خرما را در آب بجوشانید و عصاره آن را بنوشید میتواند در درمان اختلالات ریه و تسکین سرفههای مزمن مؤثر باشد. همچنین این جوشانده برای درمان سرماخوردگی نیز بسیار مفید است.
- اگر به مدت چند شب خرما را به همراه آلو در آب ولرم خیس کنید و بعد خرمای خیس خورده را مصرف نمایید، میتواند در درمان کامل یبوست بسیار مؤثر باشد.
- مصرف چند دانه خرما در روز جلوی بروز یبوست را میگیرد.
- چنانچه به تبهای بلغمی و عارضههایی مانند سنگ مثانه یا سنگ کلیه دچار شدید جوشانده خرما و شنبلیله معجزه میکند.
- مصرف ترکیب شیر، خرما و مقداری دارچین میتواند در درمان مشکلات و ناتوانیهایی جنسی اثرگذاری مطلوبی داشته باشد.
- ترکیب خرما با شیر یا ماست میتواند جلوی اشتها را گرفته و به لاغری کمک کند.
- خرما همچنین به خاطر داشتن قندهای شیرین میتواند منجر به ترشح هورمون شادیبخش سروتونین در بدن شده و افسردگی را کاهش دهد.
مصرف بیش از حد خرما
گرچه خوردن خرما در ماه رمضان فواید بسیار زیادی دارد اما افراط در مصرف آن نیز میتواند مضراتی را به همراه داشته باشد. خوردن بیش از حد خرما میتواند موجب آسیب زدن به طحال و لوزالمعده شده و فشار خون را بالا ببرد.
همچنین جوش دهان، جوشهای پوستی و پوسیدگی دندان از دیگر مضرات مصرف فراوان خرما هستند. افرادی که دارو مصرف میکنند یا حساسیتهای خاصی دارند نیز بهتر است از خوردن بیش از حد خرما خودداری کنند.
کسانی که بدنشان طبع گرمی دارد بهتر است خرما را همراه با مواد سرد دیگری مانند خیار مصرف کنند؛ چرا که طبع خرما نیز گرم است اما یادتان باشد که بعد از مصرف خرما، به ویژه خرمای تازه و پر شیره حتماً دندانهای خود را مسواک کنید.
افراد مبتلا به دیابت باید بدانند که خرما با وجود داشتن قند طبیعی، باز هم میتواند موجب افزایش قند خون شود.
سخن پایانی
مصرف خرما در ماه رمضان فواید بسیار زیادی برای بدن شما خواهد داشت. خرما میوهای فوقالعاده است که مانند یک قرص تقویتی، تمام مواد مورد نیاز بدن شما را تأمین میکند. خوردن خرما در وعده سحری انرژی بدن روزهداران را فراهم کرده و مصرف آن در وعده افطاری خستگی یک روز گرسنگی و تشنگی را از بین میبرد. حال اگر میخواهید به طور مستقیم بهترین و مرغوبترین خرما را برای ماه مبارک رمضان خریداری کنید میتوانید با کارشناسان ما در بخش تماس با ما اصل بم در ارتباط باشید تا خرمایی مناسب را در طول ماه میهمانی خداوند میل کنید.